Laatste Nieuws

 • Motorschade’s. Diagnose en de oplossingen in de praktijk.

  woensdag 17 april

  TSI.

  “Bij de TSI-benzinemotoren van Volkswagen is de motorinhoud kleiner dan voorheen. Toch zijn deze motoren krachtiger door onder andere een directe inspuiting.”

   

  Zo begint de tekst op de website van Volkswagen, waar men inspeelt op de moderne generatie motoren.

  Anders dan zo’n 20 jaar geleden waar het merk de Touareg en Pheaton met grote benzine- en dieselmotoren op de markt bracht, wordt nu vooral ingezet op klein, compact en zuinig. Termen waar het om gaat bij ontwerp van nieuwe motoren zijn lage wrijvingsverliezen, zo hoog mogelijke warmte-efficiency en natuurlijk lage emissie’s.

  Dit is bij nagenoeg alle merken waar het anno nu om draait.

   

  Dat met deze generatie motoren een nieuwe weg ingeslagen is, blijkt niet alleen uit de inderdaad lagere verbruikscijfers, maar ook in de mate van motorstoringen en motorschade’s.

  Hier gaan wij op inzoomen (want dit is wanneer de auto’s bij ons in beeld komen 😉 )

   

  Motorschade. Het klinkt als iets akeligs. En dat is het ook. Niet alleen omdat het al snel over fikse kosten gaat, maar ook vanwege de wetenschap dat met goed onderhoud of de juiste diagnose veel motorschade’s voorkomen hadden kunnen worden.

  Dat vergt veel van de moderne werkplaatsen. Een hoge mate van alertheid en natuurlijk goed opleidingsniveau is een eerste vereiste – maar dat alleen is niet genoeg! De juiste ervaring waarmee een verband gelegd kan worden tussen diagnose en mechanische processen, zijn bij Dorpsgarage Nieuw-Buinen meer dan eens de doorslag geweest voor de juiste diagnose en de bijpassende oplossing. Op deze manier kunnen diagnosekosten / diagnosetijd bekort worden, en snel een berekening van noodzakelijke reparaties worden gemaakt.

   

  Hoe gaat dat in de praktijk?

  Er komt bijvoorbeeld een BMW 7-serie binnen met een hoog olieverbruik. Dit is al in overleg met de klant in beeld gebracht – dus na een olieverversing waarbij de motorolie op het juiste peil gebracht is, is een bepaalde afstand gereden waarbij steeds gecontroleerd werd hoeveel olie er per 1000km verdween. Vervolgens is het zaak uit te sluiten waardoor dit veroorzaakt wordt. Er zijn nogal wat mogelijkheden: Vastzittende zuigerveren, hardgeworden klepsteelrubbers, of een hele andere mogelijkheid namelijk het verdwijnen van de olie in het koelvloeistofsysteem via bijvoorbeeld een lekke cilinderkoppakking of een warmtewisselaar.

   

  Of een Volkswagen Golf met de bekende 1.4 TSI-motor met af en toe een gek geluidje – alleen bij de koude start. Met slechts 87.000km op de teller zou je het niet verwachten, maar de (door de fabrikant als “onderhoudsvrij” bedoelde) distributieketting blijft niet op spanning. Oorzaak: Verouderde motorolie, de long-life serviceinterval gaf bij veel korte ritten niet aan dat de olie vervangen moest worden ondanks dat bij deze manier van gebruik de condensvorming in de motor geen kans had te verdampen. Dit proces van vervuiling ging nog een stukje sneller als gevolg van de diverse emissiebestrijdingssystemen die op deze auto aanwezig zijn zoals de TSI-directe benzine-injectie. Omdat de inlaatkleppen niet meer schoongespoeld worden door de benzine die door het inlaatspruitstuk stroomt, hadden alle inlaatkleppen enorme kool- en roetafzettingen aan de klepstelen.

  Behalve een nieuwe distributieketting kreeg deze motor dan ook een behandeling waarbij het volledige inlaattraject gereinigd werd met de speciaal voor direct ingespoten benzinemotoren ontwikkelde reinigingskit.

  Dit scenario komt overigens op veel verschillende gedownsizede moderne motoren voor: Peugeot / Citroën THP-motoren, Volkswagen, Audi, Seat en Skoda TSI en TFSI, Opel en Ford met met name de compacte 1.0 turbo-motoren en zelfs Fiat’s Multi-air kennen diverse problemen die veelal hun oorzaak vinden in vervuiling.

   

  Komt een auto met dit soort storingen in een vroeg stadium – in deze voorbeelden brandde er nog geen enkel storingslampje – dan is het een kwestie van de oorzaken uitsluiten en het oplossen.

  Natuurlijk kan dat voor de eigenaar best lastig in te schatten zijn – aangezien hij zelf geen storingslampjes heeft zien branden. Zelfs uitlezen met de verschillende diagnoseapparaten geeft hier geen enkel uitsluitsel. Gezien de aard van de klachten en het stadium waarin deze zich bevonden konden de computers in de auto dit niet registeren – waardoor zelfs garagebedrijven moeite kunnen hebben deze klachten op te lossen.

   

  Gaan er dan helemaal geen lampjes aan?

  Zeker wel! Echter zijn de processen dan al zo ver, dat er bijvoorbeeld schade is ontstaan aan katalysator (bij olieverbruik), zuigers en kleppen (distributieketting) of turbo en roetfilter (cartervervuiling). Het spreekt voor zich dat reparaties in die gevallen altijd vele malen duurder uitvallen als wanneer er op tijd aan de bel wordt getrokken. Een onbenullig bijgeluidje? Een olielampje wat iets langer blijft branden als anders? Twijfel wanneer er weer een beurt nodig is – het kan allemaal het begin van een storing zijn. Wees er op tijd bij – elke garagehouder zal liever de klanten een keer te vaak zien als net die ene keer te weinig 😉

   

  Binnenkort meer over (het voorkomen van) motorschades… 😉 In de tussentijd: Weten hoe u zelf het beste met auto&materiaal omspringt? Of heeft u het angstvallige vermoeden dat ook uw auto “iets” niet goed meer doet? Neem vrijblijvend contact op, altijd verstandig!

 • aaa

  Persbericht 08-04-2019

  maandag 8 april

  Dorpsgarage Nieuw-Buinen toekomstbestendig met elektrisch vervoer

   

  De bekende Dorpsgarage Nieuw-Buinen heeft weer enkele nieuwe troeven in handen om voorop te blijven lopen. Hard nodig met het oog op het onderhoud en storingen oplossen aan huidige en toekomstige auto’s.

  Natuurlijk werden de afgelopen jaren al diverse opleidingen gevolgd door alle werknemers. Hierin komen zowel alle elektronica van moderne auto’s als ook hybride- en elektrische aandrijftechniek aan bod.

  “Nu is het tijd om ons hier verder in te verdiepen”, aldus eigenaar Dirk Smink. Daarom is een volledig elektrisch rijdende leenauto aangeschaft. Deze dient als “testcase” om ervaring op te doen, want een goede opleiding is leuk, praktijkervaring is nog beter!

  Daarom wordt deze elektrische leenauto zoveel mogelijk met klanten meegegeven en neemt ieder personeelslid de auto ook regelmatig mee naar huis om zoveel mogelijk ervaring op te doen. Krijgt iemand de accu zover leeg dat er bijgeladen moet worden, dan is een speciale laadpaal niet noodzakelijk: Om praktische redenen is gekozen voor een auto waarbij een “gewoon” stopcontact voldoende is om bij te laden.

   

  Trekhaakcentrum

  Buiten dit alles is ook een samenwerking opgezet met Trekhaakcentrum.nl. Hiermee worden particuliere klanten, maar ook collega-garagebedrijven optimaal aan een trekhaak geholpen.

  Is een trekhaak dan zo speciaal? Jazeker! Het aanbieden van een trekhaak met de juiste opties voor elke klant tegen een concurrerende prijs, is voor velen een uitdaging. Via Trekhaakcentrum garandeert Dorpsgarage Nieuw-Buinen echter altijd een scherpe prijs!

  Daar komt nog bij dat technische know-how en ondersteuning optimaal zijn om de elektronica van elke trekhaak perfect werkend te krijgen. Dat elektronica een vak apart mag heten, spreekt inmiddels voor zich. Zelfs voor een trekhaak.

   

  Bosch

  Wat perfect aansluit op elektronica van trekhaken, diagnose en hybridetechniek is Bosch Workshop Partner. Hiermee is Dorpsgarage Nieuw-Buinen vorig jaar begonnen om alle monteurs nog beter op te leiden en met de beste diagnoseapparatuur te kunnen werken.

  Hoe gaat dit in zijn werk: Als fabrikant van auto-onderdelen en de bijbehorende software heeft Bosch als geen ander inzicht in en kennis van moderne autotechniek. Dit wordt beschikbaar gesteld aan de garagebedrijven die zich hebben aangesloten als Bosch Workshop Partner. Praktische werkplaatsondersteuning bestaat uit een opleidingsplan, helpdesk en natuurlijk actuele diagnoseapparatuur.

  Hierdoor hoeft Dorpsgarage Nieuw-Buinen nooit “nee” te verkopen.

  Voor meer informatie kijk op onze contactpagina

 • Voorgloeien

  Voorgloeien en roetfilters?!

  zaterdag 2 februari

  Oei, uitgelezen storingen op de gloeipluggen… Deze BMW met 6-cilinder dieselmotor had op dat moment nog geen problemen … Lees verder >>

 • EBC remmen

  Trillende remmen? Upgrade van remmen…

  woensdag 22 augustus

  Na montage van nieuwe remschijven en remblokken aan de voorkant, trilt de auto in het stuurwiel wanneer er geremd wordt.  … Lees verder >>

 • SLK

  Mercedes SLK loopt slecht

  Er was eens… Een Mercedes SLK 230 compressor met een slechte katalysator…

  Lees verder >>

 • tsi-distributieketting

  Het speciaal gereedschap blog deel 1

  Om nog beter in beeld te brengen wat we bij Dorpsgarage Nieuw-Buinen doen, welk speciaal gereedschap hierbij komt kijken en hoe dit ons veel tijd (en dus kosten) bespaart. … Lees verder >>

 • Oliedruk meten aan de turbo van de 1.6HDI

  Peugeot Partner 1.6 e-HDI: Smeringsproblemen

  De Peugeot Partner is weer teruggekomen! (U weet wel, met de 1.6 e-HDI-dieselmotor) … Lees verder >>

 • Bijna stukgelopen...

  Peugeot Partner 1.6HDI loopt slecht

  Een Peugeot Partner 1.6 met e-HDI-motor van 2012 wordt binnengebracht voor de APK-keuring. Na controle blijkt de auto bijna 100% in orde, … Lees verder >>

 • Lek uitlaatspruitstuk

  Kleine storing, grote reparatie!

  zaterdag 31 maart

  Een Ford Focus rijdt perfect, maar loopt niet altijd stationair. Dirk stelt diagnose.

  Lees verder >>

 • oei, dat wordt krabben!

  Wintertips bij winterdips

  zondag 25 februari

  De ideale “koude” start leest u hier!

  Lees verder >>

 • Bougiekabel door midden...

  Steenmarterschade!

  donderdag 20 oktober

  Steenmarter en (gevolg)schade: Een Ford Focus wordt binnengebracht met als klachten een brandend motorstoringslampje (mil) en inhouden van de motor…

  Lees verder >>

 • ABaab

  Airco, specialisme of niet?

  donderdag 8 september

  Volgens de dikke Van Dale: “Airconditioning, de, (m): Toestel voor het regelen van temperatuur en luchtvochtigheidsgraad van de lucht in binnenruimten.”  … Lees verder >>

 • Smeren? Te laat....

  Dirk over Long-Life onderhoud

  dinsdag 30 augustus

  Dit keer gaat het blog over long-life-onderhoud en bijzondere mankementen aan  relatief jonge auto’s (tot 10 jaar oud). De rode draad? Lees maar mee!  … Lees verder >>

 • Peugeot_206+

  Peugeot 206 mist vermogen

  vrijdag 6 november

  Een klant komt binnen met een Peugeot 206 Plus uit 2010 met 1.1 liter benzinemotor. Er is een storing: als de motor op temperatuur komt, … Lees verder >>

Beoordelingen:

8
Netjes en snel geholpen. Vriendelijke mensen.
-
9
Nieuwe trekhaak geinstalleerd. Vergeten te attenderen op een hulpkoppeling.
- Nieuwe Pekela
7
- Stadskanaal
9
Gewoon goede service zoals je mag verwachten, maar lang niet overal krijgt. Dirk ik kom terug.
- Erica
8
Goede service .
Redelijke prijzen.
Geeft netjes aan wat het kost
- NIEUW-BUINEN
230 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.1/10
9.1/10 - 180 beoordelingen